Skip to main content

U sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, u Vršilnici je održano predavanje za građane „Kako do vlastite solarne elektrane“ u organizaciji Grada Zaprešića i Zelene energetske zadruge. Ondje su građani imali priliku dobiti korisne informacije o cijelom postupku instaliranja solarne elektrane na krov obiteljske kuće, načinu obračuna električne energije koju proizvodi, kao i prilikama za sufinanciranje projektne dokumentacije i troškova ugradnje.

“Sve se više građana odlučuje na ugrađivanje solarne elektrane, što je i vidljivo po povećanom broju već ugrađenih elektrana od zadnjeg predavanja koje smo održali u Zaprešiću. Cijeli proces se sad i brže odvija, od izrade projekta do same ugradnje i dobivanja dozvole za priključenje, što je sigurno motivirajuće za sve one koji to tek imaju u planu”, rekla je Alice Šebina iz Zelene energetske zadruge.

Istog dana, u Gradskoj upravi je organiziran Dan otvorenih vrata kako bi se građanima omogućio pristup na krovu postavljenoj solarnoj elektrani i pružile željene informacije na licu mjesta.

Podsjećamo, kroz projekt “Dobra energija – SEET”, Grad Zaprešić ugradio je tri nove solarne elektrane na javne objekte. S ukupnom proizvodnjom električne energije od čak 232 kw, fotonaponske elektrane postavljene su na zgradama Gradske uprave, Dječjeg vrtića Vrtuljak i Osnovne škole Ljudevita Gaja.

„Pribrojimo li onu ranije postavljenu na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića, Grad Zaprešić ima ukupno četiri instalirane fotonaponske elektrane na javnim objektima s proizvodnjom električne energije od 333 kw na godišnjoj razini“, rekao je zamjenik pročelnice UO za graditeljstvo Krešimir Petric, istaknuvši kako Gradska uprava kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju i zaštiti okoliša.

Podsjetio je i kako su unazad nekoliko godina potpuno energetski obnovljene gotovo sve zgrade javne namjene čime je ostvarena financijska korist uštedom energenata za potrebe grijanja, hlađenja i rasvjete za minimalno 60%, a Zaprešić je i među prvim hrvatskim gradovima koji je ispunio obvezu usklađivanja postojeće javne rasvjete s odredbama Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Provedbom projekta NEWLIGHT, preko 4000 svjetiljki na području grada i pripadajućih mu naselja, zamijenjeno je LED rasvjetom, a modernizacijom sustava ostvarena je energetska ušteda od gotovo 80%. Za sve navedene projekte Zaprešiću je prošle godine dodijeljena i Europska nagrada za energiju (EEA).

I u projektnoj dokumentaciji za obnovu zgrade suda, oštećene u potresu, predviđeno je postavljanje fotonaponske elektrane. Radovi obnove su u tijeku, a u potpunosti ih, iznosom od 4,34 milijuna eura, financira Zagrebačka županija. Vrijednost same elektrane, s godišnjom proizvodnjom od 46 kw, iznosi 65.000 eura.

Nositelj projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” je Istarska županija, a uz Zaprešić, partneri su gradovi Poreč, Pula, Cres, Čakovec i Ivanić Grad te Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Cilj je projekta povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pa je tako namjera do proljeća 2024. osigurati ugradnju 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte u gradovima partnerima. Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85% financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava u sklopu programa “Energija i klimatske promjene” Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. koji financiraju Island, Lichtenstein i Norveška, dok je ostatak financiran državnim sredstvima. Vrijednost aktivnosti koje se odnose na Grad Zaprešić iznosi 285.000,00 eura, od čega je 85% sufinancirano upravo kroz projekt „Dobra energija – SEET“.

Leave a Reply