Skip to main content

Ugradnje solarnih elektrana su započele i na objektima u nadležnosti Istarske županije!

U sklopu projekta „Dobra energija – solarna energija za zelenu tranziciju“, čiji je Istarska županija nositelj, postavljaju se tri solarne elektrane u Puli, točnije na Industrijsko-obrtničkoj školi, dvorani Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Talijanskoj srednjoj školi „Dante Alighieri“, te jedna na Osnovnoj školi u Vodnjanu. Ukupna vrijednost elektrana iznosi preko 178 tisuća eura.

Današnjem obilasku radova na postavljanju solarne elektrane na Industrijsko-obrtničkoj školi Pula prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Škole Dragan Radovanović, ravnatelj Istarske regionalne energetske agencije – IRENA d.o.o. Dalibor Jovanović i predstavnik izvođača radova Solaris Pons d.o.o. Marino Franinović.

Župan Miletić je projekt ocijenio kao hvalevrijednim jer se odnosi na dobru energiju i zelenu tranziciju te prati Europske zelene direktive.

„Svjedočimo negativnim posljedicama klimatskih promjena i držim da je ovo jedan lijep korak naprijed. Istarska županija, kao osnivač Industrijsko-obrtničke škole, pokrenula je postavljanje solarnih panela na krov škole kako bismo iskoristili blagodati koje imamo, dakle sunčevu energiju, u cilju proizvodnje električne energije. Opredijelili smo se za napuštanje fosilnih goriva kao izvora za proizvodnju energije i prema tome možemo koristiti ono što imamo, a to je prije svega sunce i, u budućnosti, vjetar kako bismo smanjili ispuštanje CO2 u atmosferu, rekao je župan dodajući da će sličnih projekata biti sve više.

Nositelj projekt „Dobra energija“ je Istarska županija, a partneri projekta su: Grad Poreč, Grad Pula, Grad Zaprešić, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ), Greenstaat Energy AS, Stiftelsen Seed Forum Norway

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021., uz nacionalno sufinanciranje RH u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Leave a Reply