Skip to main content

Kako je bilo najavljeno, početkom rujna započeli su radovi na ugradnji integrirane sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Girice, a izvođač je tvrtka Elektrokem d.o.o. iz Sesveta kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabave. Radovi će biti gotovi najkasnije do kraja rujna, a njihova vrijednost je 35.041,42 €.

Integrirana sunčana elektrana na DV Girice dio je aktivnosti projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ kojem je cilj povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, čime se doprinosi ostvarenju Strategije niskougljičnog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. godinu i Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za RH, kao i plana Europske unije za zelenu tranziciju »Spremni za 55%«.

Projekt ukupno vrijedan 1,4 milijuna eura sufinanciraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. sa 1,1 milijuna eura bespovratno, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partneri su gradovi Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pula i Zaprešić, potom Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Projektom će se izgraditi 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javnim objektima na područjima gradova-partnera pa će tako Grad Cres postaviti solarnu elektranu snage 20 kW na zgradu Dječjeg vrtića Girice.

Izgradnjom solarne elektrane snage 20kW Dječji vrtić Girice će godišnje za račune električne energije uštedjeti oko 2.000 eura i doprinijeti kvaliteti usluge.

 

 

Leave a Reply