Skip to main content

Nakon što je na već osam objekata javne namjene – nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnoj školi u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi vrtića u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna Grad Poreč-Parenzo postavio solarne elektrane, na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč započela je ugradnja fotonaponske elektrane za potrebe Doma, te se očekuje da će radovi biti dovršeni kroz mjesec dana.

Radi se o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 58,995 kW koja će svojim radom energiju sunca pretvarati u prijeko potrebnu električnu energiju. Na taj se način energijom proizvedenom iz  obnovljivih izvora energije planira zadovoljiti nešto više od 25% prosječnih godišnjih potreba Doma za električnom energijom, dok očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2/god.

Podsjetimo, uspješnom prijavom projekta pod nazivom “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” Grad Poreč-Parenzo osigurao je bespovratna sredstva za postavljanje fotonaponske elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč.

Preostalih osam elektrana, ukupne nazivne snage 100 kW, u proteklih osam godina rada, proizvelo je gotovo od 1.200.000 kWh zelene električne energije, čime su emisije CO2 u naš okoliš smanjene za oko 325 tCO2.

Ugradnjom fotonaponskih elektrana na objekte javne namjene, osim što smanjujemo emisije CO2, direktno utječemo na dugoročno smanjenje troškova po pitanju utroška energije, te odgovorno i namjensko trošenje proračunskih sredstava. Proizvodnjom električne energije na ovaj način lokalno ne generiramo ugljični dioksid, te radimo na kreiranju zajednice za što kvalitetniji život naših građana. I tim putem planiramo nastaviti dalje, poručuju iz Grada Poreča-Parenzo.

O projektu „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“

Aktivnost postavljanja fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč provodi se u sklopu projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“. Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta iznosi 82.674,80 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.

Leave a Reply