Skip to main content

Foto: pula.hr

Solarne elektrane na osnovnim školama Veli Vrh Pula i Vidikovac u Puli puštene su u pogon te će u buduće namirivati 50 posto potreba škole za električnom energijom. Ove solarne elektrane realizirane su u sklopu projekta „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“.

Na OŠ Veli Vrh ugrađena je solarna elektrana ukupne instalirane snage 50kW čime će objekt postići samodostatnost od 45 posto, dok je za OŠ Vidikovac ugrađena solarna elektrana ukupne instalirane snage 30kW čime se postiže samodostatnost od 49 posto. Time će OŠ Veli Vrh smanjiti emisiju CO2 za 59.012 kg godišnje, a OŠ Vidikovac 40.046 kg godišnje, promatrano po EU metodologiji.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Leave a Reply