Skip to main content

U palači Moise na Cresu, krajem veljače održan je osmi partnerski sastanak projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ kojem je nositelj Istarska županija, a partneri su gradovi Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pula i Zaprešić, potom Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. U sklopu projekta grade se 22 integrirane solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javnim objektima na područjima gradova-partnera. 

Okupljene projektne partnere tom prigodom pozdravio je gradonačelnik Marin Gregorović te Franjo Toić, viši stručni suradnik za poljoprivredu i fondove Europske unije, u ime creskog projektnog tima. 

U nastavku su projektni partneri podnijeli izvješća o napretku projekta na svom području, a nositelj projekta je predstavio upute za potrebne izmjene proračuna. Komunikacijski tim predstavio je izvješće o ciljevima i ostvarenim rezultatima, a održan je i sastanak Upravljačkog odbora projekta.

Nakon radnog dijela sastanka projektni partneri imali su priliku posjetiti Centar za posjetitelje u Belom, razgledati Cres te se upoznati s fotonaponskom elektranom koja već četiri mjeseca proizvodi struju na krovu Dječjeg vrtića Girice.

Projekt “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” ukupno je vrijedan 1,4 milijuna eura, a sufinanciraju ga Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. sa 1,1 milijuna eura bespovratno, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Leave a Reply