Skip to main content

Završna konferencija projekta Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju održana je u Labinu 24. travnja 2024. u sklopu trodnevnog događanja Dani zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije u organizaciji Istarske županije, IRENA-e – Istarske Regionalne Energetske Agencije, Grada Labina, Fakulteta strojarstva i brodogradnje te Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta.

Na samom uvodu završne konferencije prisutni su imali priliku pogledati video koji prikazuje ostvarenje glavnog cilja projekta: postavljene 22 fotonaponske elektrane na krovove javnih objekata u 7 gradova diljem Republike Hrvatske ukupne snage 1MW. Postavljene fotonaponske elektrane proizvodit će više od 1,2 milijuna MWh energije iz Sunca i doprinositi smanjenju gotovo 250 000 tona CO2 godišnje.

Predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Istarske županije, Energetskog instituta Hrvoje Požar, IRENA-e, Industrijsko-obrtničke škole Pula te Srednje škole Mate Blažine u Labinu sudjelovali su u panel raspravi.

Koordinator projekta Dobra energija SEET Aleksandar Major predstavio je projekt u cjelini istaknuvši da projektni konzorcij uz Nositelja projekta (Istarska županija) čini 10 partnera: gradovi Poreč-Parenzo, Pula, Cres, Čakovec, Zaprešić, Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te norveški Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Koordinator projekta Aleksadar Major osvrnuo se i na važnost drugih ciljeva postignutim ovim projektom: Povećat će se ekonomičnost i pojednostaviti proces ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem Hrvatske u budućnosti uz pomoć preporuka za optimizaciju ulaganja koje će proizaći iz iskustva realizacije elektrana predviđenih projektom. Osim toga, suradnjom s bilateralnim partnerima otvorio se prostor za prijenos znanja o razvoju tržišta solarne energije.

Direktor IRENA-e Dalibor Jovanović povezao je aktivnosti provedene kroz projekt Dobra energija SEET i buduće planove Istarske županije vezane za postavljanje solarnih elektrana na krovove zgrada u vlasništvu županije. Istarska županija strateški se orijentira na sunce i na vjetar, pri čemu su solari u ovom trenutku puno bliža priča te ih je zbog legislative lakše implementirati u prostorne planove. IRENA je izradila popis zgrada rangiranih po isplativosti ulaganja u solare kojeg već koristimo kako bi planirali i instalirali solarne elektrane na njihove krovove.

Predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lovre Karamarko pohvalio je projekt i partnerstvo kao primjer odlično odrađenog projekta.

Projekt Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun eura bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj.

Leave a Reply