Skip to main content

Grad Poreč – Parenzo i Zelena energetska zadruga (ZEZ) pozivaju Porečane zainteresirane za ugradnju solarne elektrane na besplatno informativno predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” koje će se održati u Domu obrtnika (Partizanska 5/A) u srijedu, 15. studenog od 18 do 20 sati. Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/WYb4YyRMBjGdPTWn9.  

Broj solarnih elektrana u Hrvatskoj strelovito raste, i s pravom. Sa solarnom elektranom godišnje možemo uštedjeti i do 85% na računu struju, a maksimalno je učinkovita barem 20 godina. Samo ulaganje se isplati već za šest do osam godina, i to bez korištenja poticaja, dok se uz poticaje  razdoblje povrata ulaganja može dodatno ubrzati. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koji provodi javne pozive za godišnje nacionalne poticaje za solarne elektrane je novi javni poziv najavio za naredne mjesece – objava uvjeta najavljena je za kraj 2023., a zaprimanje prijava za I. kvartal 2024. Zato je sada dobar trenutak za informiranje o uvjetima i procesu realizacije solarnih elektrana, te pripremu za prijavu na javni poziv.Predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” obuhvatit će sve ključne informacije o solarnim elektranama za kućanstva, uključujući troškove ugradnje, administrativne i tehničke korake do solarne elektrane na krovu, način obračuna struje iz solarne elektrane, ali i pitanja vezana uz solarne elektrane na višestambenim zgradama te pitanja vezana uz izmjene zakonskog okvira vezanog za solarne elektrane koje su nastupile u 2023. Predavanje će održati stručni tim Zelene energetske zadruge, vodeće organizacije u području građanske energije u Hrvatskoj koja je slična predavanja provela u preko 30 hrvatskih gradova i svakodnevno pruža podršku u realizaciji solarnih elektrana građanima i tvrtkama iz cijele Hrvatske putem servisa Na sunčanoj strani.

Ovaj događaj je dio aktivnosti projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” na kojem su Grad Poreč – Parenzo i Zelena energetska zadruga jedni od partnera. U sklopu ovog projekta Grad Poreč – Parenzo je ujedno osigurao ugradnju svoje devete solarne elektrane na javnim objektima, i to na objektu Doma za starije i nemoćne Poreč. 

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Predbilježite se za sudjelovanje na predavanju: https://forms.gle/WYb4YyRMBjGdPTWn9 

 

Leave a Reply