Skip to main content

Grad Zaprešić kontinuirano radi na projektima kojima dokazuje jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš.

Kada je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije, među važnim projektima je nedavno otvorena sportska dvorana Osnovne škole Antuna Augustinčića čija je posebnost fotonaponska elektrana snage 98,5 kW postavljena na krovu, a proizvedena struja koristi se za hlađenje, grijanje i rasvjetu. Solarni kolektori koji služe za grijanje vode ugrađeni su i na samu školu te sportsku dvoranu Športsko-rekreacijskog centra.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za postavljanje solarnih elektrana na zgradu kuglane te zgradu javne namjene koja započinje obnovu zbog šteta nastalih u potresu, a u kojoj su smješteni sud, zemljišnoknjižni odjel i katastarski ured.

Također se u sklopu INTERREG Danube projekta CSSC Lab, koji koordinira REGEA i partner je Zagrebačka županija, planira izgradnja demonstracijskog centra za integrirana rješenja opskrbe toplinskom energijom iz obnovljivih izvora te je u tu svrhu odabrana lokacija kod Srednje škole Ban Josip Jelačić. S obzirom na tendencije rasta cijene prirodnog plina, namjera suradnje Grada Zaprešića, Zagrebačke županije, HEP-Toplinarstva i REGEA-e jest spojiti srednju školu na sustav centraliziranog grijanja i izgraditi solarno polje za proizvodnju toplinske energije.

Spoj škole na sustav centraliziranog grijanja osigurat će stabilan i siguran izvor energije s predvidljivim cijenama i tendencijom smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Ostvarenje ovakvog solarnog polja osigurat će Zagrebačkoj županiji i Gradu Zaprešiću stabilizaciju troškova grijanja u cjelokupnom sustavu centraliziranog grijanja unatoč fluktuacijama cijena prirodnog plina na globalnom tržištu, što će sigurno rezultirati povećanim zadovoljstvom građana koji će se tom uslugom koristiti. Takvo će solarno polje biti tek drugi primjer ovakve tehnologije u Hrvatskoj te prvi ovakve veličine, a uspješna demonstracija te tehnologije omogućit će provedbu ovog pristupa i u drugim sustavima.

Grad Zaprešić u projektu „Dobra energija – SEET“

U sklopu projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” u planu je ugradnja solarnih elektrana na tri objekta.

Izvršenjem ovog projekta Grad Zaprešić imat će ukupno četiri instalirane solarne elektrane na gradskim objektima (prošle godine postavljena na sportskoj dvorani OŠ Antuna Augustinčića), ukupne proizvodnje električne energije od 330,3 kW.

Solarna elektrana Zgrada Gradske uprave

• Snaga: 71,42 kW
• Smanjenje CO2: 18.052,89 t/god.

Solarna elektrana Dječji vrtić Vrtuljak

• Snaga: 85,60 kW
• Smanjenje CO2: 22.048,66 t/god.

Solarna elektrana Osnovna škola Ljudevita Gaja

• Snaga: 74,78 kW
• Smanjenje CO2: 17.784 t/god.

Voditelj projekta za Grad Zaprešić:

Tin Slatković
tslatkovic@zapresic.hr