Skip to main content

27. ožujka je u dupkom punoj Zajednici Talijana Pula – Comunità degli Italiani di Pola održano predavanje “Kako do vlastite solarne elektrane?” za preko stotinjak zainteresiranih građana. Predavanje je održano u organizaciji Grada Pule i Zelene energetske zadruge u sklopu projekta Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju (SEET), čiji je cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Da bi se taj cilj ostvario, jedna od aktivnosti projekta su predavanja za građane gradova-partnera projekta o solarnim elektranama za kućanstva, ali i prilikama da građani ulože u solarnu energiju kroz projekte građanske energije.

Predavanje Kako do vlastite solarne elektrane?

Karmela Maren, pomoćnica pročelnice za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Pule, tom je prilikom pozdravila okupljene građane i najavila kako će Grad Pula uskoro otvoriti natječaj kojim će sufinancirati izradu glavnog projekta i ugradnju solarnih elektrana za kućanstva. Grad na taj način želi ohrabriti što veći broj građana da iskoriste potencijal solarne energije i aktivno se uključe u tranziciju na obnovljivu energiju.

Nakon pozdravne riječi i informacija o prilici za sufinanciranje, Alice Šebina i Svibor Jančić iz Zelene energetske zadruge sudionicima su prikazali cjelovitu sliku procesa realizacije i korištenja kućne solarne elektrane, od administrativih do tehničkih koraka ugradnje, a izdvojeno je i vrijeme za pitanja o specifičnim uvjetima zainteresiranih.

Predavanje u Puli bilo je prvo u nizu predavanja o solarnoj energiji za građane u gradovima-partnerima projekta Dobra energija – SEET. Za pravovremeno sudjelovanje u predavanje u Cresu, Čakovcu, Ivanić-Gradu, Poreču ili Zaprešiću, pratite novosti projekta putem službene web stranice.

Projekt Dobra energija – SEET financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.