Skip to main content

Cresko-lošinjski arhipelag cilja na potpunu dekarbonizaciju svojega energetskog sustava do 2040. godine. To će se djelomično postići izgradnjom solarnih elektrana u vlasništvu zajednice.

Grad Cres od samog je početka pokretanja inicijative „Čista energija za EU otoke“ 2017. godine uključen u razne aktivnosti kojima se pripremao izbor otočnih zajednica koje će biti predvodnice u tranziciji prema čistoj energiji. Nakon provedenog natječaja cresko-lošinjsko otočje izabrano je 2019. godine među šest pilot-otoka u EU-u. Upravo je cresko-lošinjsko otočje prvo pripremilo svoj program energetske tranzicije, a ostvario ga je tim okupljen oko Otočne razvojne agencije. Prema tom strateškom dokumentu, cresko-lošinjski arhipelag cilja na potpunu dekarbonizaciju svojega energetskog sustava do 2040. godine. To će se djelomično postići izgradnjom solarnih elektrana u vlasništvu zajednice, uz niz drugih mjera.

Prostornim planom Grada Cresa predviđene su tri lokacije za izgradnju solarnih elektrana. Izgradnja tada najveće solarne elektrane u Hrvatskoj započela je 2020. godine, a godišnje će proizvoditi oko 8,5 GWh. Za drugu elektranu također postoji zainteresirani investitor, dok će treću snage 500 kW graditi Energetska zadruga „Apsyrtides“ osnovana 2021. godine. U zadrugu se u početku uključilo 29 osnivača, 20 fizičkih i 9 pravnih osoba, te je jedinstvena u Hrvatskoj upravo po tome što uključuje dva grada, Cres i Mali Lošinj, javne institucije, akademsku zajednicu, udruge, poduzetnike i tvrtke, ali i građane. Prvi zadatak zadruge bio je prikupljanje sredstava za kupnju zemljišta za izgradnju sunčane elektrane. U manje od tri tjedna Energetska zadruga prikupila je i više od ciljanih 65 000 eura za otkup zemljišta i pripremu projektne dokumentacije. Prikupljeno je čak 100 tisuća eura uloga, a u zadrugu su primljena 23 nova člana.

Grad Cres u projektu „Dobra energija – SEET“

Unutar projekta „Dobra energija – SEET“ Grad Cres postavit će solarnu elektranu snage 20 kW na zgradu Dječjeg vrtića Girice.

Solarna elektrana Dječji vrtić Girice

• Snaga: 22,80 kWp
• Smanjenje CO2: 6,585 t/god.

Voditelj projekta za Grad Cres:

Marko Ferlora
marko.ferlora@cres.hr