Skip to main content

Nakon eksperimentalnog perioda rada, solarna elektrana na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu stavljena je u puni pogon. Hrvatska elektroprivreda – Elektra Čakovec izdala je Gradu Čakovcu Potvrdu za trajni pogon sunčane elektrane čime je počeo proces razmjene energije s distribucijskom mrežom. Priključna snaga solarne elektrane Bazeni je 225,00kW u smjeru predaje u mrežu, a priključna snaga u smjeru preuzimanja iz mreže je 370,00 kW.

Grad Čakovec je solarnu elektranu na Bazenima instalirao u okviru projekta „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ koji okuplja 11 partnera iz Hrvatske i Norveške. Ovim pilot projektom ukupne vrijednosti 265.155,61 EUR, Bazenima je osigurana samostalna proizvodnja električne energije za podmirenje vlastitih potreba, a višak će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede.

– Provedbom projekta „Dobra energija“ posvetili smo se širenju svijesti o potrebi stjecanja energetske neovisnosti i informiranja građana o potencijalnim izvorima sufinanciranja instalacije solarnih elektrana. U tom smislu, Grad je objavio poziv kojim dodjeljuje bespovratna sredstva za izgradnju solarnih elektrana na obiteljskim kućama (otvoren od 23.11. do 27.12.2023.) i interes građana je velik – ističe gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Projekt „Dobra energija – solarna energija za energetsku tranziciju“ je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1.1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Partneri iz vlastitih sredstava osiguravaju 7,5% vrijednosti projekta. Projekt okuplja konzorcij od 11 partnera koje predvodi Istarska županija. Cilj projekta je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a Čakovec je u tom smislu već pokrenuo pripremu projekata solarnih elektrana na objektima dječjih vrtića i škola.

Leave a Reply