Skip to main content

15. veljače 2023. – U okviru provedbe aktivnosti projekta Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju (DE – SEET), Grad Čakovec je 15. veljače 2023. otvorio postupak javne nabave radova izgradnje fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima „Marija Ružić“ u Čakovcu.

Grad Čakovec će ovim pilot projektom osigurati sunčanu elektranu koja će za Bazene proizvoditi električnu energiju instalirane snage 244,875 kW, odnosno maksimalne vršne snage 220 kW, i primarno služiti za podmirenje vlastitih potreba za električnom energijom. Višak električne energije će se predavati u mrežu Hrvatske elektroprivrede.

Na ovaj se način Grad uključuje u popularizaciju solarne energije i njeno korištenje na svim razinama – od objekata javne i poslovne namjene do kućanstava. Naime, pod pojmom dobra energija podrazumijeva se i obnovljiva energija koja je u vlasništvu građana, stoga će Grad Čakovec uz podršku projektnog partnera, Zelene energetske zadruge (ZEZ), za trajanja projekta osigurati prilike za informiranje i osnaživanje građana za samostalno ulaganje u vlastitu solarnu elektranu.
Projekt Dobra energija – SEET okuplja 11 partnera: Istarsku županiju, gradove Cres, Čakovec, Ivanić-Grad, Poreč, Pulu i Zaprešić, Istarsku regionalnu energetsku agenciju (IRENA), Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške: Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway. Svi zajedno pokreću implementaciju 22 sunčane elektrane ukupne snage 1 MW, koje će proizvoditi preko 1,2 milijuna MWh energije iz Sunca i doprinositi smanjenju gotovo 250.000 tona CO2 godišnje.

Projekt Dobra energija – SEET je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene” u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna EUR.

Javna nabava Grada Čakovca:
https://www.cakovec.hr/web/obavijest-o-nadmetanju-izvedba-fotonaponske-elektrane-na-gradskim-bazenima-marija-ruzic/