Skip to main content

U sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju”, a u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ) i Grada Čakovca, prošlog tjedna je održano više besplatnih predavanja o solarnoj energiji u Čakovcu. Bila je to prilika za saznati kako se aktivno uključiti u tržište solarne energije stručnim usavršavanjem ili prekvalifikacijom za posao instalatera solarnih elektrana. 

U prostoru Udruženja obrtnika Međimurske županije je održano predavanje za osobe koje rade u području elektrotehnike. Predavanje je otvorila Aleksandra Ličanin, voditeljica Odsjeka za ITU mehanizam Grada Čakovca istaknuvši važnost sudjelovanja jedinica lokalne uprave i samouprave u energetskoj tranziciji te istaknula kako je Grad Čakovec u sklopu projekta “Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju” postavio solarnu elektranu na Gradskim bazenima “Marija Ružić”. 

Kroz predavanje koje je održao stručni tim Zelene energetske zadruge, a koje su vodili stručnjak za razvoj zajednice Svibor Jančić i instalater solarnih elektrana Jurica Brekalo Štrbić, prisutni su saznali više o perspektivi tržišta malih solarnih elektrana. Predstavljeni su uvjeti koje je potrebno ispuniti za certifikat za instalaciju solarnih elektrana te koja je razlika u odgovornosti instalatera i montera. Tim Zelene energetske zadruge je ujedno predstavio proces ugradnje solarne elektrane te iz prve ruke prenio pozitivna iskustva i izazove koji prate zanimanje instalatera solarnih elektrana.

Istog dana su učenici Tehničke škole Čakovec mogli iz prve ruke čuti zašto je zanimanje instalatera solarnih elektrana traženo zanimanje i koji uvjeti su potrebni za zapošljavanje u tom području.

Projekt „Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju“ financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1.1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Ukupna vrijednost projekta je 1.4 milijuna EUR. 

Leave a Reply